Помниш ли истерия, преди около година, покрай прословутия GDPR? Ние я помним, защото, като застрахователен брокер сме и администратор на лични данни. Подобно нещо не може да бъде лесно забравено, от който и да е сблъскал се с него. Няма да задълбаваме повече в темата за GDPR-а и да те депресираме с мрачни спомени за масово объркване, чиста истерия, купища документация и глоби в чутовни размери. Днес, решихме да обърнем внимание на една конкретна застраховка, създадена за да те предпази и в случаите при проблеми със сигурността на личните данни. Става дума за Кибер застраховката, така че ако си собственик на бизнес и оперираш с лични данни, настани се удобно и продължавай да четеш – следващите редове са специално за теб!

Фактът, че Кибер застраховката е един от най-търсените продукти на пазара, в последната 1 година е достатъчно красноречив. Все пак, тя покрива голяма част от рисковете, свързани със сигурността на данни в една фирма, в частност със сигурността на личните данни. Привлякохме вниманието ти, нали? Сега, ще ти кажем и как и какво точно защитава тази застраховка. Освен защита на личните данни, Кибер застраховката покрива широк спектър от различни сценарии, засягащи сигурността на данните в една компания – от хакерски атаки, през изтичане на каквато и да е информация, та чак до сигурността на информационните системи.

Покритията и лимитите на тази застраховка, в зависимост от компанията. Основните показатели, обаче са еднакви за всички, а ето какви са те:

1. Отговорност за нарушаване на сигурността на данни

Тук става дума за всякакви данни, в това число и личните. В този случай, Кибер застраховката покрива два параметъра – нанесените щети и необходимите разходи за защита на потърпевшия, възникнали при нарушаването на сигурността на неговите данни. Още един бонус е, че покритието е активно и при загуба на корпоративна информация. И не само! Тази застраховка те защитава и в следните случаи: повреждане на данните на лица, в следствие на компютърни вируси и повреди, подправяне на лични данни, както и разкриване на лични данни на лица от служители на фирмата!

2. Административни разходи

Обикновено, в Кибер застраховката са включени и тези разходи, както и такива необходими за разследване на пробиви в сигурността на данните. Възможно е, също така, застраховката да покрие дори разходите необходими за възстановяване на репутацията на компанията и на физическите лица, на ръководни позиции в нея. Сещаш се за какво става дума – кризисен, масов PR. Последното е едно доста скъпо начинание, така че стискаме палци да не ти се налага да стигаш до него или ако ти се наложи някога Кибер застраховката да ти го покрие.

3. Покритие срещу рисковете при мултимедийни дейности

По-голямата част от застрахователните компании го предлагат, като под него се разбира публикуването или разпространяването на каквото и да е съдържание на цифров носител. В този случай, Кибер застраховката може да покрие разходите за претенции от трети лица срещу застрахования за уронване на престиж, неумишлено посегателство върху авторско право, интелектуална собственост, нелоялна конкуренция, плагиатство и прочее.

4. Кибер изнудване и искане на откуп

Няма шега, няма измама – такива неща се случват не само по филмите и са крайно неприятни. Базите данни са привлекателна плячка за всеки уважаващ себе си хакер – и да не му платиш откупа, все ще намери на кой да я продаде. И тук, Кибер застраховката е най-доброто, което можеш да направиш за своя бизнес. В нея мога да бъда включени, дори разходите необходими за прекратяване на изнудването!

Надяваме се, успяхме да те убедим в преимуществата на Кибер застраховката и важността и за всеки бизнес, опериращ с данни, включително и лични такива. Искаме само да отбележим, че тази застраховка е един доста сложен продукт с много, много клаузи и условия. Затова, те съветваме да не тръгваш да я сключваш на своя глава, а първо да се консултираш със специалист, който да ти разясни тънкостите, възможностите и разбира се – да намери най-добрата оферта за теб, както от гледна точка на нуждите на твоя бизнес, така и от към цена.