Много често, когато сключваш застраховка Имущество в полицата си включваш кражба. И това е чудесно, защото смяташ че ако те оберат си защитен. Реално нещата не седят точно така, защото за теб кражбата си е кражба, но за застрахователя кражба, кражба чрез техническо средство и грабеж са 3 тотално различни неща!

В този материал решихме да ти представим накратко разликата между тези 3 застрахователни събития, както и да те посъветваме да ги включиш всичките в полицата си.

По сухо определение, кражбата представлява „Незаконно отнемане на движими имущество с цел ползване.“ или с други думи – обрали са те. Тънкият момент тук е, че при извършване на това действие крадците не трябва да са използвали специални средства за отнемане на имуществото ти. В тази графа влизат шперцове, щанги и всякакви подобни.

Както вероятно се досещаш при кражбата, чрез техническо средство отнемането на имуществото трябва да е осъществено със специални прибори – използвани са заглушители за алармата, а ключалката е отключена с инструменти.

Грабежът, от своя страна, се различава от двата вида кражба само по едно нещо – бил си си вкъщи, когато се е случил. Например, обрали са те докато спиш или са откраднали нещо, докато си бил в другата стая.

На пръв поглед това са малки и незначителни разлики, но е добре да си запознат с тях, за да си наясно какво покрива и какво не покрива твоята застрахователна полица.