Един от най-сигурните начини почивката ти да се превърне в провал и истински кошмар е да се окажеш жертва на крадци. Такива неща не се случват само по филмите и в действителност са безкрайно неприятни и костват много, най-вече нерви. Затова, ако си се отправил на празнично пътешествие, чети внимателно как да опазиш вещите си и да си останеш с хубави спомени от почивката.

Преди да тръгнеш.
Проучи внимателно хотелите, виж мнения на предишни посетители и си избери такъв, с добра репутация, за да не се окажеш обран в хотела. Сключи си застраховка Отмяна на пътуване, защото единственото, което бие кражбата по време на почивка е провалената почивка с финансови загуби!

Докато пътуваш.
Особено ако пътуваш на голямо разстояние, е нормално да вземеш със себе си таблет или лаптоп, за развлечение. Което и да избереш гледай да не го оставяш без надзор, защото само секунда невнимание от твоя страна е достатъчна за опитните джебчии. Съветваме те и да не го прибираш в багажното отделение, понеже волно или неволно друг пътник може да си тръгне с него. Имай предвид, че пътуваш с непознати хора, така че докато си дремваш в автобуса, влака или самолета има вероятност съседа ти по място да хареса някоя от вещите ти. Затова, заложи на дреха с повече джобове и дръж най-ценните неща, като мобилен телефон, документи и портфейл в себе си. Също така, недей да заспиваш с усилена музика в слушалките – звукът разсейва, а крадците разчитат точно на това! Ако толкова ти се слуша музика, за приспиване, пусни си, но не увеличавай звука на макс.

Докато се наслаждаваш на почивката.
Докато разглеждаш забележителностите в града, който посещаваш никога не забравяй, че е пълно с джебчии, при това изкусни (все пак, това им е занаята!). Затова, не оставяй нещата си без надзор и винаги имай едно на ум, когато молиш някой непознат да ти направи снимка, без значение колко добросъвестен ти изглежда. Добра идея е и да не носиш всичките си пари със себе си, докато се разхождаш покрай забележителности, едно случайно сблъскване и можеш да се окажеш без тях. Затова, вземи колкото прецениш, че ще ти трябват, а останалите прибери на сигурно място в багажа си.