Твоят дом е твоята крепост, а неговата застраховка е един вид защитната стена! В случай, че ти предстой да застраховаш именно имущество сме ти приготвили малко тайни от кухнята, на които да обърнеш внимание.

1. Попитай дали има самоучастие (процентно или фиксирана сума) във включените рискове. Добре е да знаеш това още при сключването на полицата, за да си спестиш потенциалните неприятни изненади по-късно.
2. Попитай дали в риска от наводнение се включва авария от ВиК и други инсталации.
3. Запознай се внимателно с Общите условия при договора и винаги питай ако нещо по тях не ти е ясно.
4. Поискай да имаш включен риск от вандализъм. Той е различен от кражбата и ако липсва в полицата ти при възникнал такъв няма да бъдеш обезщетен. Вандализмът, в застрахователния свят, представлява увреждане на имущество без кражба, например – някой да мине и да ти разкраси входната врата със спрей.
5. Сподели всички подробности около имота – дали го обитаваш постоянно, сезонно (само през лятото или зимата), периодично (само, когато си в страната ако живееш в чужбина) или го отдаваш под наем.
6. Информирай се дали при покрит кражба се включват действия с техническо средство – в наши дни, все повече апаши проникват в домовете чрез средства, с които не си личи, че е имало взлом.

При възникване на щета, първо се обърни към твоят застрахователен брокер или застраховател. Никога не започвай да поправяш щети преди застрахователя да минал на оглед и да ти е позволил това. Естествено, в спешни случаи, когато ремонтът трябва да се случи сега и веднага, действай, но първо го съгласувай със застрахователя, за да признае и обезщети разходите ти. И за финал, за всяка ремонтна дейност на имуществото трябва да имаш доказателствен документ за извършен разход или с други думи – пази си