В днешно време можеш да застраховаш какво ли не. Нещата, обаче не винаги са стояли така. Всяка застраховка има своя произход и причина за съществуването си. Ако си от любопитковците, жадни за различни знания, този материал е точно за теб, защото ще ти разкрием от къде произлизат някои от най-разпространените застраховки!

Започваме с най-известната и задължителна застраховка – Гражданска отговорност.
С разпространението на моторните машини, през далечния 19-и век, рязко се увеличил и броят на загиналите, по време на работа с тях хора. Бързо станало ясно, че промишлената революция крие редица опасности за човека, особено с увеличаването на броя на моторните превозни средства. Така се родила и застраховка Гражданска отговорност, която още тогава е била задължителна!

Вярваш или не, груповото застраховане съществува още от Средновековието! Е, разбира се от тогава, до сега то значително е еволюирало, но основният му принцип е същия. Тогава то е било „запазено“ предимно за занаятчийските гилдии, чиято дейност се основавала на застрахователния принцип. При пожар, изпепеляващ работилницата на някой майстор, последната се издигала отново с пари от хазната на гилдията. При смърт на майстор, отново гилдията поемала издръжката на неговото семейство. Така се насърчавал и разцвета на занаятчийството. Самата хазна на гилдията се запълвала чрез специална система – всеки желаещ младеж, можел да чиракува при майстор, напълно безплатно. След като преминел обучението и самият той се превърнел в майстор започвал да плаща данък на гилдията и на свой ред да обучава бъдещите майстори.

Застраховките „Пожар“ и „Живот“ са се появили с по-малко от 30 години разлика, една от друга. Първо, се появила застраховката „Пожар“, през 1666г. Тогава, докато добрият, стар Лондон се възстановявал от чумата, станал и огромен пожар, който изпепелил до основи близо 14 хиляди сгради. След този катаклизъм на група предприемачи им хрумната гениалната идея да създадат застраховка „Пожар“, като за да изчисляват щетите и стойността им използвали таблицата на Питагор. 27 години по-късно, през 1963г., същият метод на изчисление започнал да се прилага и при определяне, приблизителната продължителност на живота на човек, в зависимост от заобикалящите го фактори. Така се появила и застраховката „Живот“.